Bir yılda 75 milyon lira özel sağlık harcaması! Gözler Mehmet Şimşek’te…

Son bir haftadır iktidara yakın yayın organlarında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP  MYK toplantısı ve AKP'lii yöneticiler ile yaptığı görüşmelerde kamu kurumlarında alınacak olan yeni tasarruf önlemleri hakkında bazı değerlendirmelerde bulunduğu anlatılıyor. Kamuoyu ise kemer sıkma politikasının bazı kurumları teğet geçip geçmeyeceğini merak ediyor.

Merkez Bankası ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2013 yılında bu yana Sayıştay'ın uyarılarını dikkate almayarak personeli ve ailelerinin sağlık masraflarını kurum bütçesinden ödüyor. 

Denetim raporlarındaki uyarıları rağmen geri adım atmayan iki kurum özel sağlık sigortası yaptırarak toplamda 381 milyon 813 bin liralık tedavi ve ilaç parası ödedi. Bu miktarın 357 milyon 300 bin lirası Merkez Bankası'na, 24 milyon 513 bin lirası ise TMSF'ye ait. 

Sayıştay'ın “Merkez Bankası 2022 Yılı Denetim Raporu'nda yer alan bilgiye göre sadece kurumun personel için banka bütçesinden yapılan bir yıllık özel sağlık harcaması 69 milyon 879 bin lira oldu. TMSF ise söz konusu dönemde personeli için 6 milyon 486 bin lira harcadı.

SGK'YI KULLANMADILAR

Sayıştay'ın denetim raporunda yer alan bilgilere göre Merkez Bankası ve TMSF personelinin özel hastanelere gidişlerde Sağlık Uygulama Tebliğleri (SUT) ile belirlenen tutarların SGK tarafından, SUT bedellerini aşan kısmın ise Banka personeli tarafından, anlaşmalı olmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları ile özel hekimlere gidişlerde ise tedavi giderinin tamamının banka personeli tarafından karşılanması gerekiyordu. Ancak Merkez Bankası banka mensupları ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri için kurumun kasasını kullanarak özel sağlık sigorta yaptırdı.

KANDIRMAYA ÇALIŞMIŞLAR

Sayıştay, bu uygulamaya 1 Ocak 2018 itibariyle son verdiğini açıklayan Merkez Bankası'nın 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 3 (c) maddesine istinaden “istisna” kapsamında “Dış Kaynak Temini” ile Grup Sağlık Sigortası hizmeti satın alınarak bu uygulamaya devam ettiğini belirledi. Sayıştay raporuna "Söz konusu uygulamada; personel veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler herhangi bir tedavi görmese dahi sağlık primleri Banka tarafından bütçeden ödenmektedir. 2022 yılında da TCMB bütçesinden sağlık pirimi ödemesi SGK’ya yatırıldığından aynı uygulamanın devam ettiği görülmüştür." diye yazdı. 

İKİ KURUMA UYARI

5510 sayılı Kanun ile birlikte 2010 yılından itibaren tüm çalışanların SGK çatısı altında birleştirildiğini ve kanun kapsamındaki idarelerin bütçelerinden tedavi ile ilaç ödemesi uygulamasına son verildiğini hatırlatan Sayıştay, Merkez Bankası'nı ve TMSF'yi uyardı. Uygulamanın bir an önce sona erdirilmesini isteyen Sayıştay denetçileri Merkez Bankası denetim raporunda, “SGK tarafından yürütülmesi gereken sağlık hizmetleri için hem SGK’ya hem de özel sigorta şirketine ödeme yapılması sonucu mükerrer ve mevzuata aykırı ödeme yapılması uygulamasından vazgeçilmesi hukuki bir gerekliliktir” dedi. TMSF denetim raporunda ise "Fonun bağımsız idari otorite olması ve özerk bütçeye sahip olmasının, Kanun’da öngörülenlere aykırı bir takım düzenlemeler yapabileceği ve bu düzenlemeye paralel olarak kendi bütçesine ödenek koyabileceği ve harcama yapabileceği anlamına gelmemektedir" ifadeleri yer aldı.