İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 168 işçinin katıldığı ve 60. Gününe giren Lezita fabrikasındaki grevle ilgili Çalışma Bakanlığı’nın ‘50 kişilik grev’ açıklamasına sendikadan tepki geldi.
Fabrikada yetkili sendika Öz Gıda İş, Bakanlığı ‘işveren avukatlığına soyunmakla’ nitelendirdi. Sendika Genel Başkanı Halil Çukutli, Türk işçilerin çıkarılarak Hintli işçi alınmasını görmezden gelenleri eleştirdi ve “İşverene moral üstünlük sağlayacağı açık bir açıklamanın, 58 gündür hakkını arayan grevci işçilerimiz için ise adalete olan güvenlerini sarsacağı muhakkaktır” dedi.
37 YABANCI UYRUKLU ÇALIŞIYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Öz Gıda İş Sendikası’na üye 168 işçinin 7 Mart’ta başlattığı grevle ilgili resmi X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde faaliyet gösteren Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi Anonim Şirketi ile HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Gıda İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde netice alınamaması nedeniyle 07.03.2024 tarihinde grev kararı alınmıştır. Grev kararından sonra Bakanlığımız sürece dahil olarak gerekli adımları atmıştır.
50 işçinin katıldığı grev kararını takiben olayın suhuletle çözülmesi adına son görüşme Bakan Yardımcımız Faruk Özçelik ve Çalışma Genel Müdürümüz Mehmet Baş, işçi ve işveren yetkilileriyle görüşme gerçekleştirmiştir. Bazı basın kuruluşları ve sosyal medyada grevin nedeni çarpıtılarak ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan işçilerin işten çıkarılarak yerlerine yabancı uyruklu kişilerin alınması’ olarak yer almıştır.
Şirket, Bakanlığımıza 2024 yılında 158 yabancı uyruklu için çalışma izni talebinde bulunmuş olup, sadece 40 yabancı için çalışma izni verilmiştir. Hâlihazırda firmada 37 yabancı uyruklu işçi çalışmaktadır.”
‘BAKANLIK İŞVERENE MORAL AÇIKLAMASI YAPIYOR’
Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Halil Çukutli, bakanlığın greve 50 işçinin katıldığına ilişkin hatalı paylaşımını düzeltmesi istedi ve şu tepkiyi gösterdi:
“Bakanlığı’nın X hesabından yapılan paylaşımda, sendikamızın Lezita fabrikasında yürüttüğü grevle ilgili yapılan açıklamada hatalı ve yanlış bilgilere yer verilmiştir. Greve katılan işçi sayısı, bakanlık tarafından verildiği gibi 50 değil, 168’dir. Bakanlıkça yapılan paylaşımda, greve çıkan işçi sayısı ile ilgili rakam tutarsızlığının, işveren tarafından yapıldığında bile hoş karşılanmayacağı ortadayken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından resmi X hesabından yapılması, son derece manidardır. İşverene moral üstünlük sağlayacağı açık olan böyle bir açıklamanın, 58 gündür hakkını arayan grevci işçilerimiz için ise adalete olan güvenlerini sarsacağı muhakkaktır.”
LEZİTA GREVİNDE NELER OLDU?
Öz Gıda İş, 2021 yılında örgütlendiği Lezita fabrikasında 3 yıl süren davaların ardından Yargıtay tarafından verilen kararla Toplu İş Sözleşmesi yapma yetkisi alındı. İşveren tarafının toplu sözleşmeyi reddetmesi sonrası 6 Şubat tarihinde grev uygulama kararı alındı. 7 Mart tarihinde İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan fabrika önünde başlatılan greve 168 işçi katıldı. Fabrika girişinde işçilerin sesini bastırmak için dev müzik kolonlarıyla tekno müzik yayını yapıldı, grev öncesi fabrika etrafındaki yolların kenarlarına dikenli teller örüldü ve yollara toprak döktürüldü.
Sendika, Denizli 2. İş Mahkemesi’ne “İşveren tarafından grev kırıcı olarak yasadışı şekilde işçi alınması” şikayetiyle işveren hakkında dava açtı. Davada mahkeme sendikayı haklı bularak, hukuka aykırı biçimde işe alınan 483 işçinin ihtiyati tedbirle işten çıkarılmasına hükmetti. 16 Nisan günü fabrika önünde bekleyen grevci işçilere yeniden müdahalede bulunan kolluk kuvvetleri, 3’ü kadın, 3’ü sendika yöneticisi olmak üzere toplam 18 kişiyi gözaltına aldı. Grev 60 gündür devam ediyor.
GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024